Kto by najmä na jeseň a v zime nesníval o chutných, teplých raňajkách. Nielen nápoje, ale aj jedlo nás dokáže zahriať. Aké jedlá podávať celej rodine alebo svojej polovičke rovno do postele? Tu je niekoľko receptov, ktoré vám určite ukradnú srdce!

Chutné jedlo na jesenné rána

Na jeseň, najmä neskoro, počasie nie je dobré. Vtedy sa oplatí zachrániť sa rôznymi pochúťkami a horúcimi nápojmi, ktoré sú určené na to, aby nás zahriali zvnútra. Tento príjemný pocit v nás zostáva dlho a cítime sa skvele. Oplatí sa teda zoznámiť sa s receptami na chutné jedlá, vďaka ktorým pre vás zima, vietor a dážď nebudú strašidelné!

Chutná kaša s jablkom v hlavnej úlohe

V jesennom období je veľmi obľúbené sezónne ovocie a zelenina. Väčšinou jablká a tekvice. Poďme sa teda pozrieť na hrejivý a sladký recept, ktorý určite osloví deti aj dospelých. Krúpy stačí poriadne uvariť a pridať zrelé, mäkké ovocie a vhodné korenie. Kombinácia týchto ingrediencií vám určite ukradne srdce.

Ingrediencie:

  • Jablko,
  • Proso,
  • talianske orechy,
  • trochu škorice,
  • med alebo javorový sirup.

Než začnete variť, oplatí sa ho opláchnuť pod teplou vodou, vďaka čomu sa vyhnete horkej pachuti. Jablká ošúpeme a dôkladne odstránime jadierka. Potom ich nastrúhajte na hrubé oká alebo nakrájajte na kocky. 

V hrnci zohrejeme mlieko alebo vodu a kašu dusíme asi 20-25 minút. Nakoniec pridáme jablká a pridáme trochu škorice. Zvyšok zlejeme po nasypaní krúp do misiek. Ak chcete, pridajte lyžičku medu alebo javorového sirupu a posypte nasekanými vlašskými orechmi. Garantujeme vám, že takéto jedlo sa rýchlo stane vašim obľúbeným jesenným jedlom.

Sviatok pre každého gurmána – ryžový nákyp

Na jeseň oveľa častejšie siahame po teplých sladkých raňajkách. Puding je variant, ktorý vás určite osloví a telo príjemne zahreje. Vyrobíte ho z hnedej ryže s pridaním ovocia. Zaujímavosťou je, že ho môžete jesť ako horúci na jeseň, tak aj studený v lete! Ak sa ho rozhodnete vziať so sebou do práce, stačí ho zabaliť do sklenenej dózy a chutné raňajky so sebou sú hotové.

Ingrediencie:

  • kokosové alebo mandľové mlieko,
  • hnedá ryža,
  • sušené datle,
  • agávový sirup,
  • vanilková tyčinka,
  • malý kúsok zázvoru,
  • štipka škorice,
  • Soľ.

Nasypte ryžu do hrnca a pridajte do nej štipku soli, potom zalejte vodou. Po uvarení stíšime oheň pod hrncom a celé to pomaly varíme. Pamätajte, že tmavá ryža sa varí dlhšie ako jej biely náprotivok. Asi po 30 minútach pridajte rastlinné mlieko, potom vanilku, škoricu a trochu strúhaného zázvoru. Keď začne vrieť, oheň opäť znížime a prikryté varíme niekoľko minút. Na úplný záver pridáme agávový sirup a nasekané datle, ktoré pokrm príjemne osladia. Teraz to všetko môžete dať do misiek! Dobrú chuť!

Na raňajky si môžete vyskúšať pripraviť aj chutné palacinky s ovocím alebo rajnice s rôznymi prísadami. Každé z týchto jedál vás prinúti nabrať silu a ochotu vydať sa na jesennú prechádzku pomedzi padajúce lístie a farby.